مشاوره رایگان

درد پستان؛ علل درد و روش های درمان یا کاهش درد پستان

 

درد پستان یکی  از شایع‌ترین علل مراجعه خانم ها به پزشک است.

تقریبا هفتاد درصد خانم ها در دوره زندگی خود دچار دردهای پستانی می‌شوند که اکثرا این دردها در فاصله دو تا شش ماه خود به خود بهبود می‌یابند و در برخی افراد علی‌رغم درمان‌های مختلف هیچ گاه بهبود کامل حاصل نمی شود. درد پستان در زنان 30 تا 50 ساله شایع‌تر است .

علت درد پستان

  • علت معمول دردهای پستانی، حساسیت نسج پستان به هورمونهای زنانه است.
  • استرس ها نیز گاها در ایجاد و یا تشدید دردهای پستانی تاثیر دارند.
  • همچنین بزرگی پستان ها ولذا فشار بر گردن و شانه ها، میتواند باعث درد پستان و شانه ها به طور همزمان باشد.‌‌
  • مصرف مواد غذایی حاوی کافیین مانند چای و قهوه، تاثیر اثبات شده بر شدت دردهای پستانی ندارد اما برخی موارد با تعدیل مصرف انها شدت درد کمتر می‌شود.
  • مصرف نمک دردردهای دوره‌ای پستان ممکن است باعث درد شود. در این موارد کاهش مصرف نمک می‌تواند منجر به بهبود علایم گردد.

نکته مهم در مواجهه با درد پستان آگاهی از این نکته است که درد پستان بندرت دلیل بر وجود سرطان پستان است و اگر بررسی های اولیه شامل معاینه و تصویربرداری نرمال باشد، لازم نیست در پیگیری ها نگران سرطان بود و سونوگرافی‌های مکرر جایگاهی در تشخیص و پیگیری درد پستان ندارند.

سرطان سینه میتواند گاها با دردی مشابه تیرکشیدن همراه باشد اما این یافته شایع نیست و اکثر سرطانهای پستان بدون درد هستند و از این رو غربالگری بهترین راه تشخیص سرطان پستان است.

دردهای دوره ای پستان اکثرا از روزهای نزدیک به دوره قاعدگی شروع شده و با پایان قاعدگی بهبود می‌یابند، اما در برخی افراد حتی در فواصل دوان قاعدگی احساس می‌شوند.

شدت درد در هر فرد متفاوت بوده و از احساس درد و سنگینی خفیف تا موارد شدید متفاوت است به طوری که در مواردی شدت درد مانع از فعالیت روزانه و روابط زناشویی می شود .

درد لزوما ارتباطی با کیست ها و توده های پستانی ندارد و می‌تواند کاملا مستقل و یا گاها همراه با کیست و توده‌های خوش خیم باشد که در این صورت بررسی هر کدام توسط پزشک، جداگانه انجام می‌شود.

دردهای ناشی از تحریک ریشه‌های عصبی گردن، درد مفاصل شانه و آرتروز شانه، دردهای قلبی، درد ناشی از اسپاسم مری و نیز دردهای ناشی از التهاب غضروف دنده ای ممکن است با درد پستانی اشتباه شوند و لذا معاینه دقیق توسط پزشک برای تشخیص ضروری است.

درمان درد پستان:

در مرحله اول پزشک باید اطمینان حاصل کند سرطان و یا ضایعه خطرناکی در پستان وجود ندارد . گاه این احساس اطمینان از سمت پزشک به بیمار، باعث کاهش استرس و حس درد در بیمار می شود.

در مرحله دوم اصلاح سبک زندگی،استفاده از سوتین مناسب،اجتناب از مصرف قهوه و کافیین، کاهش مصرف نمک و چربی روزانه، باعث بهبود نیمی از بیماران می شود.

در مرحله سوم استفاده از فیتو استروژن ها و داروهای ضد التهاب خوراکی یا موضعی مثل مصرف ژل دیکلوفناک، مصرف ویتامینE ، امگا3  وگل مغربی و … است که در این موارد به کاهش درد پستان کمک می کند اما تاثیری در روند درمان کیست ها و توده های پستانی ایجاد نمی کنند.

در نهایت داروهای هورمونی مثل دانازول و تاموکسیفن استفاده می شود که انتخاب دارو با توجه به زمینه های هورمونی بیمارتوسط پزشک توصیه می شود.

گاهی درد بیمار به کلیه درما نهای ذکر شده مقاوم بوده و قابل رفع و بهبود نیست که این شامل 5% بیماران می شود.