تودههای پستانی(تومور یا غده نیز اصطلاحات رایجی هستند.) به دوصورت خوشخیم یا بدخیم هستند.
روش تشخیص تودههای پستان
تودههای پستان در اغلب موارد توسط خود بیمار به صورت اتفاقی كشف میشود و در بقیه موارد توسط پزشك در معاینه بالینی یافت میشود. توده ممكن است دردناك باشد و درد ناشی از آن باعث تشخیص وجود تومور شود ولی در اغلب موارد بدون درد است.
تشخیص زودهنگام یک توده از پیشروی بیماری و تحمیل هزینه های بیشتربر بیمار، پیشگیری می کند. قابل ذکر است در صورت بدخیم بودن یک توده در صورت اقدام به درمان به موقع، شانس جواب دادن به درمان و زندگی با کیفیت بالا بعد از درمان و طول عمر بیمار بسیار بیشتر خواهد بود. به همین دلیل است که بر انجام معاینات دوره ای پستان تاکید فراوانی می شود. برای اطلاعات بیشتر از اینکه معاینات دوره ای چیست و با چه روش هایی انجام می شود، مقاله انجام غربالگری و معاینات دوره ای پستان بهترین راه تشخیص سرطان را حتما مطالعه فرمایید.
کدام تودهها نیاز به معاینه پزشک دارند؟
تودهها هم در بیماریهای خوش خیم و هم بدخیم پستان میتوانند دیده شوند، لذا در صورت لمس هر توده در پستان جهت بررسی آن حتما به پزشك مراجعه نمایید. باید توجه داشت که قضاوت در مورد خوشخیم یا بد خیم بودن توده به عهده پزشک معالج بوده و پس از بررسیهای دقیق مقدور خواهد بود.
تفاوت تومورهای خوشخیم و بدخیم چیست؟
در تمام تومورها خواه خوشخیم وخواه بدخیم، رشد زیاد و غیرطبیعی سلولها وجود دارد. ولی آنچه اهمیت دارد وباعث تفاوت این دو نوع تومور میشود سیرزیاد شدن غیر طبیعی سلولها ست .
تودههای خوشخیم در مرحله مشخصی متوقف میشوند و دیگر رشد نمیکنند ولی در تودههای بدخیم رشد و تکثیر غیرطبیعی سلولها ادامه مییابد. این رشد سلولی در تومورهای بدخیم که همان سرطان است تا حدی ادامه مییابد که در صورت عدم درمان، تمامی قسمتهای بدن را تحت تأثیر قرار داده و از کار میاندازد. این در حالی است که این اتفاق، هرگز در تومورهای خوشخیم نمیافتد.
تشخیص ماهیت توده:
اقدامات کلی که برای تشخیص ماهیت هرنوع توده انجام میشود:
- معاینه توسط پزشك
در صورتیكه توده ای در پستان خود لمس كردید، اولین قدم در تشخیص، معاینه توسط پزشك متخصص میباشد.
- روشهای تصویربرداری
روشهای تصویر برداری متعددی وجود دارند كه پزشك به وسیله آن می تواند مورد توده احتمالی موجود در پستان قضاوت كند. این روشها شامل ماموگرافی و سونوگرافی پستان و در درجات بعدی MRI میباشند.
- نمونه برداری پستان(بیوپسی پستان)
در صورتی كه نتایج معاینات و تصویربرداریهای پستان غیر طبیعی باشند، قدم بعدی نمونه برداری از توده جهت ارسال به آزمایشگاه و بررسی میكروسكوپی سلولهای آن است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نمونه برداری از پستان(بیوپسی پستان) توصیه میشود مقاله بیوپسی پستان؛ تنها راه قطعی تشخیص ماهیت توده های پستانی را مطالعه فرمایید.
دقت داشته باشید پزشکان بدون استفاده از ابزارهای تشخیصی(تصویربرداری از پستان و نمونه برداری از پستان) و تنها با معاینه و علم غیب!!! قادر به تشخیص ماهیت توده درون پستان نیستند. لطفا در برابر دستورات پزشک ایستادگی نکنید و به جای پیگیری تجویزهای پزشک به تجویز افراد غیر متخصص اعتماد نکنید.
برای اطلاعات بیشتر درباره روش های تشخیص ماهیت توده های پستانی توصیه می شود ویدیوی آموزشی روش تشخیص بدخیم یا خوش خیم بودن توده پستانی توسط پزشک را حتما مشاهده بفرمایید.