ماستیت بارداری و شیردهی چیست و چرا ایجاد می شود؟
علایم ماستیت بارداری و شیردهی
درمان ماستیت بارداری و شیردهی
آبسه پستان
ماستیت بارداری و شیردهی چیست و چرا ایجاد می شود؟
ماستیت بارداری و شیردهی یکی از انواع ماستیت می باشد که با رشد میکروب در مجاری پستانی در ماههای آخر بارداری تا پایان دوران شیردهی(یعنی از زمانی که نسج پستان آماده شیردهی می شود و شیر در لوله های شیری پستان ترشح می شود.) برای زنان باردار یا مادران در دوران شیردهی ، ممکن است رخ دهد.
این بیماری با علایم درد ، تب، لرز و معمولا همراه با قرمزی منتشر در قسمت بزرگی از پستان یا همه پستان،خیلی سریع در عرض چند ساعت ایجاد می شود. اگر بیماری سریع کنترل نشود، آبسه نیز تشکیل می شود.
نکته کلیدی در درمان این بیماری مراجعه سریع به پزشک، بلافاصله بعد از شروع علایم است، در صورت تاخیر در شروع درمان این نوع ماستیت خیلی زود تبدیل به آبسه می شود.
پزشک بعد از تشخیص قطعی آنتی بیوتیک تجویز می کند.کمپرس گرم روی پستان و تخلیه کامل پستان از شیر از دیگر اقداماتی ست که در جهت درمان باید انجام شود. مادر قبل از ایجاد آبسه با همان سینه به بچه شیر دهد و اگر بعد از تغذیه نوزاد باز هم شیر در آن سینه باقی ماند، به صورت دستی حتما تخلیه شود. شیردهی به بهبود سریعتر عفونت کمک می کند.
اگر در عرض چند روز بعد از شروع مصرف آنتی بیوتیک ، علایم بهبود نیابد احتمالا آبسه ایجاد می شود.زمانی که آبسه ایجاد می شود قرمزی محدودتر می شود و بیشتر در منطقه آبسه تمرکز پیدا می کند. اگر ماستیت به مرحله آبسه برسد برای ادامه روند درمان باید آن را تخلیه کرد. در گذشته تخلیه آبسه پستان در اتاق عمل و تحت بیهوشی کامل انجام می شد اما در حال حاضر نیازی به بیهوشی و جراحی باز نیست و آبسه با سوزن تخلیه می شود. این کار باید توسط جراح عمومی یا در صورت نیاز به هدایت سونوگرافی توسط سونوگرافیست تحت گاید سونو انجام شود. ممکن است لازم باشد تخلیه آبسه بیش از یکبار انجام شود. نمونه آبسه به آزمایشگاه برای کشت فرستاده می شود و بر اساس نتایج بدست آمده نوع و میزان آنتی بیوتیک برای ادامه درمان مشخص می شود.
باز هم تاکید می شود نکته مهم در درمان آبسه دوران بارداری و شیردهی ، مراجعه به پزشک و شروع درمان بلافاصله بعد از مشاهده علایم است .